Скальська гімназія Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
18 Квітня 2024 р

#українськаХустка

УКРАЇНСЬКА ХУСТКА

Українська хустка - найгарніша народна прикраса.Саме вона може розповісти про культуру українського народу, його обряди та традиції. Традиції , якими маємо пишатися, вивчати, любити та шанувати.

Видатний історик Михайло Грушевський Писав у своїй «Історії України», що хустка відома на всій території України, починаючи з часів Київської Русі, вона була поширена в козацьку епоху і дійшла до наших днів. Змінювалися тільки кольори, а хустка залишалася хусткою.Правда в різних місцевостях її по-різному носили. 

Хусткою українка закривала волосся на голові, але у неї завжди було відкрите обличчя. Це свідчить про велике волелюбство українок. Хустка як невід’ємний елемент одягу підкреслює його буденність чи святковість, інформує про родинний, матеріальний статус жінки, нагадує її обов’язки. 

В Україні хустка має побутове й обрядове значення.  Дівчатам належиться ходити з відкритою головою, але це не завжди можливо. Стужа взимку та спека влітку змушують їх покривати голову хусткою. Для цього складають хустку навкіс трикутником і обмотують її навколо голови, а тімя залишають відкритим, щоб волосся було видко. Зимою ж дівчата закутуються, як молодиці. У протилежність до дівчат жінки в Україні ходили завше з покритою головою. На другий день після весілля жінці покривали голову хусткою і вже після цього «ходити простоволосою» вважалось непристойністю.

Сьогодні не часто можна побачити на сучасній жінці хустку. А дарма, адже хустка – це символ нашого народу, вона оберіг, що символізує любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм, Свято української хустки сприяє збереженню та відродженню українських традицій.

В нашій школі теж долучилися до вшанування української хустки та

взяли участь в заході "Родинне фото" до Дня української хустки:

#українськаХустка

#українськаХустка

#українськаХустка

#українськаХустка

#українськаХустка

#українськаХустка

#українськаХустка

#українськахустка

#українськахустка

#українськаХустка

Не цурайтесь хустинок, дівчата,

Що ж ви носите тільки шапки?

На хустки Україна багата,

І цвітуть ще на них бережки.

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *