Скальська гімназія Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
20 Квітня 2024 р

Знаємо славетні наші імена

Ім'я й діяння гетьмана Пилипа Орлика мало відомі сучасному українцеві. Його доля та спадщина забуті, трагічні, вкриті численними легендами та домислами. Спадкоємець Мазепи, обраний гетьманом у Туреччині, продовжувач лінії Мазепи, він усе життя поневірявся по світу на просторі Європи між Швецією та Оттоманською Портою. Більшу частину життя він боровся за українську ідею, намагаючись залучити до її здійснення іноземних правителів та можновладців, підняти козацтво та людність України. Орлик зачинав навіть військові акції, старався про міждержавні коаліції для війни проти Росії, однак все намарно.

Конституція Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Складається зі вступної частини та 16 статей. За оцінкою істориків вона є однією з перших європейських конституцій нового часу.

  Коротку інформацію про події початку 18 століття, історичних постатей та , зокрема, укладання самого договору було представлено учнями 7 класу на загальношкільній лінійці 6 квітня.

Разом з тим було переглянуто відеоролик "Конституція Пилипа Орлика. 1710".

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *