Скальська гімназія Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
25 Квітня 2024 р

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

  

Примусове виселення людини з її житла – це завжди трагедія. Трагедія людини  або й цілої родини. А якщо примусово переселити цілий народ?! Це трагедія світового масштабу.

І саме така трагедія сталася 76 років тому в Криму.  18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселено 180 014 осіб, для перевезення яких було використано 67 ешелонів. Крім того, 6 тис. мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків окремо відправлено на наряди Головного управління формування резервів до Гурьєва (Атирау, Казахстан), Куйбишева та Рибінська, а ще 5 тис. кримських татар заслано на роботи до таборів тресту «Московуголь». Разом вигнано з Криму за перші два дні 191 044 осіб. Окремо 5989 чоловік, звинувачених у співпраці з німцями, та іншого «антирадянського елементу» заарештовано під час депортації. Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних зведеннях про вигнанців.

 

Про цю трагедію співала кримська татарка Джамала, у своїй пісні «1944»  на Євробаченні   у Швеції  2016 року та, попри мовний бар’єр, здобула перемогу. https://www.youtube.com/watch?v=B-rnM-MwRHY

 

Крім того  трагедія кримського народу висвітлена режисерами у фільмах  «Хайтарма» (https://www.youtube.com/watch?v=S3xE_nq7iAw)  

та «Чужа молитва»  https://www.youtube.com/watch?v=r1j2fwvnDwI

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *