Скальська гімназія Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
28 Березня 2024 р

Засвіт встали козаченьки

  Ми, українці, кажемо, що ми козацького роду. І в Державному Гімні України співаємо, що "ми, браття, козацького роду". 

      

Якби ви могли сягнути пам 'яттю в глибоку давнину, у добу козаччини, певне, дехто з вас і назвав би свого пращура козаком. Але далеко не всі. Бо й тоді, понад три століття тому, не всі козакували: одні орали землю й вирощували хліб, інші займалися будівництвом міст, ще інші були ремісниками, купцями та ін. І тим не менше кожен свідомий українець з гордістю називає себе нащадком і спадкоємцем козаків. То що ж ми від них успадкували? І хто такі козаки, що їх ім'ям і всю націю називають козацькою?
В історії кожного народу були або є характерні прошарки населення, які стали ніби соціальним символом. Скажімо, назва "самурай" одразу викликає в уяві Японію, "конквістадори"—Іспанію, "яничари"—Османську Туреччину, "шляхта"—Польщу, "бізнесмен"—США.
А слово "козак" — Україну. Не Малоросію, упокорену й русифіковану, а саме Україну, овіяну романтикою боротьби за волю. Як знаємо з історії, Україна княжої доби, яка називалась Київською Руссю, упала під ударами татаро-монгольського нашестя (ХІІ ст.) і воскресла, піднялася з попелу й руїн у добу Козацьку (XVI—ХVІІІ ст.).

            Не судилось довге життя козацькій державі. Надто багато ворогів зазіхало на наші багаті землі, на наші тихі води, ясні зорі. Але традиції волелюбності, патріотизму, лицарської самопожертви, виплекані козацтвом, дійшли до нас у легендах, піснях, думах. Вони надихали на творчість великого Кобзаря у XIX ст., були ідеалом для борців за вільну Україну — Січових стрільців і воїнів УПА у столітті XX. Без їхнього подвигу не було б нинішньої України. Ось чому ми, українці, з гордістю кажемо: "Ми—козацького роду".

14  жовтня у нашій школі відбулося загальношкільне свято «Засвіт встали козаченьки». У заході брали участь школярі 5-9 класів. Свято розпочалося урочистою лінійкою на якій прозвучав гімн України і виступила заступник директора з навчально-виховної роботи Войтенко Н.М. з з побажаннями проявити себе справжніми нажадками козацького роду. Кожен курінь розказав свій девіз, промарширував та проспівав національно-патріотичну пісню, що було відповідно оцінено журі.

В даному конкурсі оцінювалося зовнішній вигляд куренів, їх представлення, стройовий крок та якість виконання пісні.

За результатами оцінювання журі  переможцями даного конкурсу стали учні 8 класу (ІІ місце), ІІІ місце вибороли учні 9 класу.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *